Wednesday, February 13, 2008

ISU GEMPAR:Hari Kekasih:Antara Murtad dan Keseronokan

Umat Islam yang meraikan Hari Memperingati Kekasih pada 14 Februari boleh dianggap murtad atau terkeluar daripada Islam jika cara melakukannya mirip dengan agama asal perayaan itu, Kristian.

Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria berkata, hukum itu boleh jatuh kepada mereka berdasarkan sebuah hadis sahih yang menyebutkan

"sesiapa yang melakukan perbuatan yang menyerupai sesuatu kaum itu, maka ia turut termasuk bersama golongan tersebut."

Beliau berta, perbuatan meraikan hari berkenaan juga akan menjadi lebih bercanggah dengan ajaran Islam terutamanya apabila ia dikaitkan sebagai usaha untuk memperingati kematian paderi yang dibunuh seperti mengikut sejarah purba Rom.

"Kita sebagai umat Islam tidak perlu budaya atau amalan seperti ini yang jelas bertentangan dengan agama kita.Lagipun ajaran Islam sudah lengkap, sempurna dan diyakini,"

Beliau mengulas lanjut sikap umat Islam di negara ini khususnya muda mudi yang masih cenderung untuk meraikannya setiap kali muncul 14 Februari biarpun telah banyak penerangan disampaikan oleh para ulama.

Mengikut sejarah mitos, sambutan berkenaan diasaskan oleh masyarakat Rom yang beragama Kristian sebagai memperingati peristiwa seorang paderi yang dihukum bunuh oleh pemerintah Rom, Claudius 2. Saint Valentine dihukum bunuh kerana mengahwinkan salah seorang askar secara rahsia sedangkan undang-undang Rom ketika itu menghalang golongan muda berkahwin atau berkeluarga sebaliknya dikerah untuk menjadi tentera.

Hari ini budaya Valentine menganjurkan orang ramai menghantar kad ucapan Valentine kepada buah hati, teman karib dan orang-orang yang mereka sayangi sebagai simbolik dalam menyatakan cinta terhadap mereka.

Pada zaman pertengahan, masyarakat England dan Perancis mengangap 14 Februari sebagai 'hari burung-burung mencari pasangan mereka'. Pada kurun ke-14 dan ke-15 mereka mula meniru perbuatan burung tersebut dan mengadakan hari mencari pasangan atau jodoh pada tarikh tersebut.Masing-masing akan mengucapakan 'Selamat HAri Valentine' sesama pasangan mereka.

Ada juga mitos menyebut, kad HAri Valentine dijadikan amalan memperingati peristiwa seorang paderi yang dipenjarakan dan sering enghantar kad bertulis FROM YOUR VALENTINE kepada kekasihnya iaitu anak seorang pengawal penjara.

Harussani turut menyeru umat Islam agar tidak sesekali meniru budaya asing dan ternyata bercanggah itu apatah lagi turut menjerumuskan mereka ke lembah kemaksiatan.

"TIDAK SESEKALI YAHUDI DAN NASRANI ,EREDHAI KAMU, SEHINGGA KAMU MENGIKUT MEREKA.KATAKANLAH, SESUNGGUHNYA PETUNJUK ALLAH ISLAH SEBENAR-BENAR PETUNJUK.SEANDAINYA KAMU MENURUT KEMAHUAN MEREKA SEDANGKAN KAMU MENGETAHUINYA,TIDAK ADA PELINDUNG/PEMBANTU(UNTUK MENOLONG) DARI (SIKSAAN) ALLAH:"

No comments: