Thursday, April 9, 2009

Bangunan apakah itu????

Dari kejauhan, sinaran lampunya menarik pandangan,
lantas camera dicapai diabadikan gambarnya,
bangunan apakah itu sebenarnya,
adakah pencakar langit??
atau pencakar bumi???
yang pastinya bukan pencakar tanah. =)


Langkah kaki diteruskan lagi,
tersergam indah kini,
jelas sudah gambaran yang samar2,
indah nian dengan nion2 yang memancar,
mengindahkan malam ciptaan Allah yang maha besar.


Hayunkanlah kaki kalian,
Mulainya dengan doa,

"Ya Allah, jadikanlah cahaya dihatiku, cahaya dilidahku,
cahaya dipendengaranku, cahaya dipenglihatanku,
cahaya dari belakangku, cahaya dari mukaku,
cahaya dari atasku dan cahaya dari bawahku.
Ya Allah, berikanlah aku cahaya."
(Doa menuju ke masjid)

Bermula dengan Bismillah,
Melangkah dengan kaki kanan anugerah Allah,
dengan tenang, tidak tergesa2,
nawaitu jangan dilupakan,
hati diikhlaskan.

Alangkah indahnya jika bangunan yang tersergam indah ini,
diimarahkan juga dengan seindah rupanya,
semegah binaannya...

"Aku berlindung kepada Allah yang maha agung,
pada wajahNya yang mulia,
dan kekuasaanNya yang Qadim dari syaitan yang terkutuk,
Dengan nama Allah dan marilah kita solat.
Semoga salam sejahtera terlimpah kepada Rasulullah.
Ya Allah, bukalah pintu-pintu rahmatMu untukku."
(Doa masuk masjid)Hadith :


Dari Ubai bin Kaab r.a katanya:”Ada seorang lelaki yang setahuku dialah yang paling jauh tempat tinggalnya dari masjid. Walaupun begitu dia tidak pernah ketinggalan bersolat jamaah. Kata orang kepadanya:”Alangkah baiknya jika kamu membeli seekor keldai untuk tunggangan kamu di malam gelap atau di panas terik.” Dia menjawab:”Aku tidak suka tinggal berdekatan dengan masjid kerana aku ingin supaya setiap langkahku pergi dan pulang dari masjid ditulis Allah pahalanya bagiku.” Sabda rasulullah SAW :”Allah mengumpulkan pahala semuanya itu bagi mu.

(Muslim)

Huraian

Begitu indah ‘panggilan Allah’ sehingga orang yang benar-benar beriman akan segera berganjak dari kesibukan mereka untuk segera menyahut panggilan-Nya. Demikian juga banyak sekali keutamaan yang diberikan kepada mereka yang memakmurkan rumah Allah (masjid). Maka sesuai dengan kemajuan hari ini juga, banyak surau-surau dan masjid yang cantik dibina bagi memudahkan kita untuk solat berjemaah. Apatah lagi jika surau atau masjid itu terletak berdekatan dengan kediaman kita.

Tidak perlu kita berkenderaan untuk ke sana. Namun kelazimannya manusia sentiasa
tidak bersyukur di atas nikmat tersebut yang jika direnungkan amat ketara sekali pengabaiannya. Ini terbukti apabila kebanyakan masjid tinggal terbiar, sunyi sepi tanpa dimakmurkan oleh ahli kariah masing-masing sedangkan fungsi masjid amat luas iaitu selain menjadi tempat mendirikan solat ia juga berfungsi sebagai tempat untuk melaksanakan aktiviti ceramah, majlis ilmu, aktiviti kemasyarakatan dan sebagainya.

Hari ini apa yang menjadikan masjid meriah hanyalah jika tiba bulan puasa dan hari raya. Meskipun kedudukan masjid
tidak jauh ternyata kita tidak tertarik untuk ke sana. Kata orang, hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tetapi jika hendak ke masjid, meskipun tidak hujan, panas, jauh sekali ribut petir kita tetap tidak pergi ke masjid.

Betapa kita menilai bahawa pemberian gaji dan pemberian pahala itu seakan sesuatu yang asing. Kerja untuk dunia dan solat untuk
akhirat. Sedangkan kerja juga suatu ibadah yang ganjarannya selain datang dari manusia yang berupa gaji, ia juga datang daripada Allah yang dengan sifat Pemurah-Nya memberikan kita rezeki (melalui kerja tersebut) dan Dia jugalah yang memberikan kita pahala jika kerja itu diniatkan sebagai ibadah yang dilakukan kerana Allah.

Maka kita selaku manusia sewajarnya bersyukur kepadanya dengan datang
beramai-ramai ke masjid untuk memakmurkan rumah-Nya yang sekalipun kita tidak diberi gaji untuk itu tetapi yang penting kita dikurniakan pahala dan keberkatan oleh-Nya. Bukankah itu sebaik-baik jalan bagi manusia menuju kesejahteraan hidup memandangkan bahawa bumi ini adalah milik Allah dan kita hanyalah makhluk yang kerdil yang menumpang sementara di atasnya. Justeru hidupkanlah masjid sebagai tempat untuk menunaikan ibadah secara berjemaah.

YOK KE MASJID!!!!
paling tidak pun,
jom jemaah di surau As-Syakirin so1 =)

No comments: