Saturday, April 25, 2009

ORBIT DALAM ALQURAN
Ketika menerangkan mengenai bulan dan matahari dalam al-quran, ia ditekankan bersama bahawa setiap satunya mempunyai laluan orbit tertentu;

"Dia yang menjadikan malam dan siang, matahari dan bulan, setiap mereka berenang di falak (tempat peredarannya). (Surah al-Anbiya; 33)

Dalam ayat lain dinyatakan juga bahawa matahari sebenarnya bukan objek yang statik, tetapinya mempunyai orbit yang tertentu;

"Dan matahari berada di tempat peredarannya. Demikianlah ketetapan yang maha Perkasa dan maha Mengetahui."
(Surah Yasin; 38)


Fakta yang digunakan dalam al-quran ini telah ditemui melalui pemerhatian astronomi hari ini . Berdasarkan kepada kiraan pakar-pakar astronomi, matahari bergerak dalam kelajuan yang besar selaju 720, 00 km sejam mengarah kebintang Vega dalam satu orbit tertentu dalam sistem Solar Apex. Ini bererti matahari bergerak sejauh 17, 280, 000 km sejam secara anggaran. Bersama-sma dengan matahari, dan semua planet dan satelit yang berada dalam lngkungan graviti matahari (sistem solar) juga turut bergerak pada jarak yang sama. Sebagai tambahan, semua bintang dalam alam semesta adalah berada dalam satu persamaan pergerakan yang ditentukan.

Lanjutan hal ini, iaitu alam semesta dipenuhi dengan lintasan dan orbit yang telah dimaktubkan di dalam al-quran;

" Demi langit yang mempunyai jalan-jalan "
(Surah az-Dzariyat; 7)

Terdapat lebih kurang 200 bilion galaksi dalam alam semester, yang mengandungi hampir 200 bilion bintang setiap satu. Kebanyakan dari bintang-bintang ini mempunyai planet-planet dan kebanyakan dari planet-planet ini mempunyai satelit. Semua objek-objek langit ini bergerak menepati orbit-orbit yang telah dicongak. Untuk beberapa juta tahun, semuanya 'berenang' melintasi orbit masing-masing dalam keseimbangan dan susunan yang sempurna bersama-sama yang lain.

Selanjutnya, bilangan omet yang banyak juga bergerak bersama-sama dalam orbit-orbit yang telah ditentukan untuk mereka.

Orbit-orbit dalam alam semesta bukan sahaja dimiliki oleh jasad-jasad langit ini, tetapi juga dimiliki oleh galaksi-galaksi yang bergerak pada kelajuan yang besar dalam orbit-orbit yang telah ditetapkan. Sewaktu dalam pergerakan, tidak ada satupun objek langit ini yang memotong orbit atau bertembung dengan objek lain.


Suatu yang pasti, ketika al-quran ini diturunkan manusia tidak mempunyai sebarang teleskop seperti hari ini atau teknologi pemerhatian yang maju untuk memerhati jutaan kilometer ruang angkasa dan juga tanpa pengetahuan fizik atau astronomi yang moden. Dengan hal ini, ianya sesuatu yang mustahil ketika itu untuk menentukan secara saintifik bahawa ruang langit dipenuhi dengan lintasan dan orbit seperti yang dinyatakan dalam al-quran. Bagaimanapun, hal ini secara jelas diterangkan kepada manusia dalam al-quran yang diwahyukan ketika itu, - kerana al-quran sebenarnya qalam Tuhan.

1 comment:

BADARKTC said...

Subhanallah, indahnya Qalam Allah. Adakah kita bersyukur dengan kejadiannya??? Hayatilah intipatinya, ambillah pengajaran dari sirah2 yang dipaterikan didalamnya, amalkanlah pelajaran yang termaktub didalamnya. Renung2kan dan selamat beramal =)