Saturday, April 26, 2008

JOM PI SOLAT BERJEMAAHPILIH SOLAT SENDIRIAN ATAU JEMAAH?

Dari ibnu umar r.a bahwa Rasulullah S.A.W bersabda:

صَلاةُ الجَمَاعَةِ أَفْضَلُ مِنْ صَلاةِ الفًذِّ بِسَبْعِ وَعِشْرِينَ دَرَجَةً –متفق عليه

Solat berjemaah itu lebih utama daripada solat sendirian sebanyak dua puluh darjat.


Kalau rasa diri tu dah banyak pahala, dah banyak beribadat, dan terjamin masuk syurga, maka bolehlah bersolat sendirian dan meninggalkan solat jemaah yang jauh lebih utama.

BUTA KE PEKAK?

“ada seorang buta datang mendapatkan nabi S.A.W katanya: “ya Rasulullah, saya tidak mempunyai penuntun yang akan membimbing saya ke masjid.” Lalu dimohonnya kelonggaran untuk bersembahyang di rumah sahaja. Permintaannya itu dikabulkan oleh nabi. Tapi baru sahaja ia pergi, tiba-tiba dia dipanggil kembali oleh nabi yang menanyakan: “adakah anda dengar panggilan azan?” ujarnya: “ya.” Maka sabda baginda pula: “kalau demikian, datang sajalah!” (riwayat muslim)

Sedangkan orang yang buta pun nabi suruh solat berjemaah di masjid, inikan lagi orang yang sempurna. So, diri tu kan tak buta dan boleh mendengar, pergi la ke masjid!

OK.. ADA EXCUSE..

Dalam keadaan-keadaan berikut diberikan keringanan:

Masa dingin atau kehujanan


Kami keluar bersama Rasulullah s.a.w. dalam suatu perjalanan, kemudian kehujanan, maka beliau pun bersabda: “siapa yang suka di antaramu, boleh bersembahyang dalam khemahnya sendiri-sendiri.” Diriwayatkan oleh ahmad, muslim, abu daud, dan turmidzi.

Image:Strl druids avenue rain.jpg


Hidangan telah tersedia

“apabila seseorang di antaramu sedang makan, janganlah tergesa-gesa hingga selesai melakukannya sekalipun solat telah dibacakan qamatnya.” Riwayat bukhari

Desakan dua macam buang air

“tidak sempurna solat seseorang yang di mukanya telah tersedia makanan, demikian pula di waktu ia sedang menahan dua macam buang air.” Riwayat ahmad, muslim, dan abu daud

TAK NAK PERGI MASJIG JUGAK?

Ok. Kalau degil sangat tetap tak nak pergi masjid solat jamaah, boleh. Takpe. Dengan syarat, sehari semalam tu buat la kerja sendirian, tak payah jumpa, berurusan, hatta bercakap dengan sesiapa. Nak sangat sendiri-sendiri kan?

solat jemaah=bersosial..islam tidak mengajar anti-sosial!

No comments: